Anyaként az anyukám

child-1978300_1920.jpgMióta anya vagyok, szép lassan elkezdem értékelni, mennyi mindent köszönhetek édesanyámnak! Nagyon hálás vagyok érte, ha arra gondolok, hogyan hordott a pocakjában, táplált emlőjéből, gondozott, mikor kicsi voltam. Ápolt, ha beteg lettem, együtt tanult velem, még akkor is, ha mindketten untuk már, hogy olyan lassan tanulom a verset. Tanítgatott, mellettem állt és türelmes volt velem.

Ő volt a legjobb barátnőm középiskolában. Neki mindent elmondhattam, anélkül, hogy kinevetett vagy kipletykált volna (mint a kortársak). Bölcsessége révén pedig tanácsokkal is ellátott. Ha szerettem volna hozzá fordulni, soha sem utasított el, inkább éjfélkor mosogatott, csak hogy velem beszélgessen este.

És én nem segítettem neki. Elnéztem, ahogy mindent megcsinált nekem, helyettem. Főzött, mosott, vasalt, takarított, miközben nagylányként sem segítettem neki igazán. Ezt mai napig bánom, kérlek, bocsáss meg anya! Ha most ott lennék, segítenék neked mindenben kérés nélkül. Sajnálom, hogy csak most, amikor már saját háztartást vezetek, döbbentem rá, hogy mekkora feladata van egy anyának.

Köszönöm azt is, hogy részt vehettem az anyaságodban. Már 11 éves múltam, amikor a kis tesóm született. Láttam, ahogy gömbölyödik a pocakod, ahogy benne van egy baba… és mindenre emlékszem, mindent teljesen felfogtam, hiszen mindent elmagyaráztál és együtt nézegettük a terhességgel kapcsolatos könyveket is. Örülök, hogy segíthettem neked gondozni őt. Együtt mentünk ezen az úton, és te befogadtál engem az anyaságodba. Etethettem, pelenkázhattam a kis tesómat. És örültem, hogy kaptam tőletek egy babát. Egy igazit, annyi év egyedüllét után.

De persze örültem az egyedüllétnek is, mert csak rám figyeltél. Ha jobban belegondolok, nem is tudom, hogy maradt még erőd rám is a tesóm mellett, de emlékszem, hogy ugyanúgy segítettél a háziban, ha elakadtam és meghallgattad „hatalmas” szerelmi problémáimat általános iskolában.

Örülök anyu, hogy te vagy az anyukám. Már sokkal jobban tudom értékelni a kettőnk közötti kapcsolatot. Már kezdek rájönni az igazi és mélyebb értelmére annak, ami köztünk van. Életet adtál nekem, és ezért örökké hálás leszek. Hiányzol…


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s