Lépj ki a komfortzónádból!

C7CRR3BCFY.jpgBiztonságra, állandóságra törekvő személyiségként, hajlamos vagyok bennragadni a komfortzónámban. Képes lennék húzni magam körül egy burkot, ahol csak a jól ismert, kényelmes dolgaim, teendőim, helyzeteim között éldegélnék. Sokan hajlamosak vagyunk erre, mert szó szerint ez a „komfortos” számunkra. Én azonban azt vettem észre, hogy érdemes olykor kilépni a kényelmes kis világunkból, hogy még csodásabb dolgokat tapasztalhassunk meg!

Járt utat járatlanért el ne hagyj!- tartja a mondás. De amilyen jól megvéd ez a hozzáállás a veszélyektől, annyira eltávolít a járatlan út megismerésétől. Pedig attól, hogy valami még ismeretlen számunkra, még egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb is. Sőt! Lehet, hogy pont a járatlan úttól való félelmünkben szalasztjuk el a még jobb utat.

Ez a járt út, a komfort zóna az a hely, ahol otthonosan érezzük magunkat: a megszokott reggeli kávé, a kedvenc TV sorozatunk, a bevált tisztítószer, a bejáratott öltözködési stílus. Megvan a magunk kis világa, amiből nehéz kilépni. Talán nem is akarsz, talán nem is kell. De véleményem szerint néhány apró lépés, mely már túlmutat a komfortzónánkon, óriási örömet hozhat az életünkbe.6D8141O2SP.jpg

Kilépnél a komfortzónádból?

Mi lenne, ha egyedül ülnél be egy kávézóba, miközben nem a telefonodat figyeled? Talán rád találna az igazi, vagy eszedbe jutna egy nagyszerű ötlet, amely később más dolgokra is kihatna.

Mi lenne, ha biciklivel mennél el a munkahelyedre a busz helyett, és próbára tennéd magad? Talán önbizalmat nyernél, hogy ezt így is megoldottad, vagy esetleg új motivációt az edzéshez.

Mi lenne, ha felpróbálnál egy olyan színű vagy stílusú ruhát, amelyet eddig el sem tudtál képzelni magadon. Lehet, hogy nagyon jól állna, és olyan kellemesen éreznéd magad az új ruhában, hogy ez a pozitív kisugárzás mások számára is megkapó lenne (mondjuk a jövendőbelid számára).

Mi lenne, ha írnál egy cikket, vagy tartanál egy kiselőadást? Esetleg elvállalhatnád egy csoport vezetését, ezzel is próbára téve magad. Lámpaláz? Ideje szembenézni vele!

Nem mersz kimenni smink nélkül az utcára? Miért is? Így is gyönyörű vagy, ideje, hogy elhidd magadról!

Telefon nélkül egy lépést se? Adj neki egy-két nap pihenőt, és csodálkozz rá, mennyi változást tapasztalsz!

Mindent megtervezel? Tarts egy spontán napot! Sosem osztod be az időd? Akkor most rajta!


A komfortzónából való kilépés (bármilyen apró lépésnek is tűnik), olyan új élményeket hozhat az életedbe, amelyek teljesen megváltoztathatnak. De az is lehet, hogy a gondolkodásodat formálja át, hogy szélesebb látókörű légy, és elfogadj másokat: „jé, hiszen ezt így is lehet!”OURBON0MV9.jpg

Léteznek nagyobb ugrások is: egy költözés, egy új munkahely, más tanulmányok elkezdése, házasság, gyermekvállalás. Mindegyik változás kockázatos, mert még nem ismered, hogy mi van a komfortzónán kívül. Én sem tudom garantálni, hogy minden járatlan út sikerrel van kövezve, de pont ez benne az izgalmas.

Én megtettem azt a lépést, amellyel kiléptem a komfortzónámból: szeptembertől ugyanis tanítani kezdtem egy közgazdasági szakközépiskolában. 3 szakmai tárgyat tanítok 2 különböző osztályban. Nem én kerestem, a lehetőség talált rám. Gondoltam, visszautasítom, hiszen itthon a kisgyermekem mellett a helyem, ez a rendszer már működik, ez egyébként sem az én világom, és időm sem lesz már erre. Ehelyett elvállaltam, és a vártnál is jobban tetszik az iskola, és a tanítás. Nem is gondoltam, hogy ennyire örömömet fogom lelni benne.

Mert attól, hogy járatlan egy út, még lehet jó. Nagyon is. Csak próbáld ki!

Hírdetés

Lépj ki a komfortzónádból!” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s