Extra hatékonyságnövelő tipp

AYSVGBFCHGEgyszerű, nagyon hatékony tippet mutatok, mellyel rövid távon nagy mértékben fokozható a hatékonyság. Én akkor alkalmazom, ha elborítanak az ötletek, a kötelező feladatok, vagy ha egy ünnep, nagyobb vendégség finishében vagyok. Ez a fajta tervezési szigorúság valóban csak nagyon rövidtávon, 1-2 napig alkalmazható, utána könnyen „robot üzemmóddá” alakulhat. De 1-2 hatékony nap nagyon sokat számíthat például egy vizsga vagy határidős feladat előtt.

A trükk a következő: Megtervezem az adott napot negyed órás pontossággal, és szigorúan tartom magam a leírtakhoz. Ehhez a nagymértékű önfegyelmen kívül (ismét mondom csak 1-2 nap!), szükség van a feladatok pontos átlátásához. Tehát jól kell felmérned, hogy melyik feladatod mennyi időt vesz igénybe. Nehezített pálya, ha egy (vagy több) gyerekkel is számolnod kell, de milyen hasznos ilyenkor a napirend, ugye?! És persze ki ne hagyd az alvás- és evésidőket, valamint érdemes némi holtidővel is számolni.

Papír alapon összeszedni negyedóra pontossággal, ráadásul jól belőni a feladatok sorrendjét egyáltalán nem egyszerű: sok időt és újratervezést igényel anélkül, hogy bármire is haladtál volna a dolgaiddal. Ezért én egy excel táblát alkotok, ahol a felkeléstől a lefekvési időpontig egy oszlopban egymás alá írom az időpontokat negyedórás intervallumokban. Nagyon egyszerű a felsorolás, ha 3 cellába egymás alá beírod a negyedórás időpontokat (pl. 6:00 6:15 6:30), kijelölöd, majd lehúzod őket. Így az excel folytatja a mintázatot és kész is van a negyedóránkénti jelölésed.

Startup Stock Photos

Itt kedvedre tervezhetsz: csúsztathatsz, cserélhetsz, kivehetsz dolgokat, anélkül, hogy állandóan firkálnál vagy új lapot kezdenél. Egy pontos terv a megfelelő önfegyelemmel könnyen kisegíthet egy vizsgára való felkészülés utolsó napján, egy határidős munka hajrájában, vagy egy vendéglátás előtt. Ismét hangsúlyozom: csak 1-2 napig működik, de akkor nagyon jól.

És tudom, jön a kérdés: Mi van, ha nem jön össze a terv? Ez egyrészt azon is múlik, hogy mennyire vagy körültekintő és reális a tervezéskor. Ezért is javaslom az excel táblát mely segít pontosan, részletekig menően tervezni, valamint érdemes legalább 10-15 percet rászánni a tervezésre előző este, mert hidd el, másnap sokszorosa térül meg ennek. Másik lehetséges akadály a terv teljesülésének kapcsán, ha a körülmények mégsem a várt módon alakulnak. Odaég a süti, beteg lesz a gyerek, váratlan vendég jön. Persze, ez benne van a pakliban, de legyünk pozitívak, és feltételezzük a legjobbat. Ha pedig mégsem úgy alakulnak a dolgok, akkor azon se akadjunk fenn: mi megtettük a magunk részét.

Tehát pontos átgondolás, pontos tervezés, szigorú tervkövetés rövid távon! Nálam ez hoz extra hatékonyságot 1-2 nap erejéig, ha szükség van rá valami miatt. Az utána következő napokban jöhet egy kis lazítás, filmezés, ne érezd, hogy robot vagy. De néha megéri (sőt muszáj) magasabb fokozatba kapcsolni.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s