Rush – Hajsza a győzelemért

RUSH-International-PosterEgy anyucis blogon az első filmajánló pont egy Forma-1-es történetet feldolgozó filmről szól, ahol két pasi harcol egymással a győzelemért?! Igen, mert én úgy érzem, ettől a filmtől kaptam a legtöbbet, és bár hatszor láttam, mindig találok újabb tanulságokat.

Az igaz történeten alapuló film középpontjában az 1976-os Forma-1-es idényt, illetve az ezt megelőző események állnak. A két főhős Niki Lauda és James Hunt, akik ádáz küzdelmet vívnak, hogy megszerezzék a bajnoki trófeát. Niki Lauda a ’75-ös világbajnok meg akarja védeni a címét, míg Hunt –az immár versenyképes autóval- mindent megtesz, hogy ezt megakadályozza. Ha valaki, ő aztán bízik önmagában! De Laudát sem kell félteni!

Két teljesen különböző karakter, egymásnak szinte ellentmondó személyiségek, a legfontosabb azonban közös bennük: győzni akarnak. Hihetetlenül motivált és magabiztos mind a két versenyző, és nem gondolják, hogy a másik legyőzheti őket.

Hunt, a nőcsábász, nagyon népszerű és ügyes versenyző. Magabiztos, és könnyen kockáztat: minden napját úgy éli, mintha az utolsó lenne. Ezzel szemben Lauda kimért és precíz. Óriási önuralma van, nagyon tudatosan él, sokat dolgozok a sikerért, és nemcsak a tehetségében bízik, mint Hunt. És számomra pont ez teszi annyira szimpatikussá.

Lauda megdolgozik a sikerért: amikor a Ferrarihoz igazol, egész éjjel a szerelő csapattal dolgoznak az autón, hogy aztán másnap kiderüljön: az ő ötletei nyomán egy sokkal gyorsabb kocsit sikerült megalkotni. Tetszik az a fáradhatatlanság és kitartás, ami őt jellemzi. Hunt, jóképű, izmos, csibészesen hosszú hajú férfi, de Lauda ezzel a kitartásával, precizitásával ezerszer vonzóbb nála. A szerelőkkel való közös munka után, miután már a nap is felkelt, energikusan távozik, Jó éjszakát! – köszönéssel. Ez aztán az igyekezet!

A kedvenc részem az, amikor találkozik a jövőbeli feleségével. De nem a romantikus szál ragad magával, hanem az, hogy amikor megtudja a nő, hogy Lauda egy autóversenyző, hitetlenül áll a dolog előtt: nem olyan helyes és nem úgy ölözik, mint egy menő pilóta, ráadásul úgy vezet, mint egy „öregember”. Erre ő elmondja, hogy miért vezetne gyorsabban, hiszen azzal csak növelné a kockázatot. De ha a nő kéri erre… Persze, hogy megteszi!

Egyébként csodás feleségre tesz szert általa, hiszen a legnehezebb időkben is kiáll mellette, mindvégig támogatja Laudát és stabil támaszt nyújt neki minden helyzetben. Így fog felértékelődni számára az élet, a halált megvető bátorság felett abban a pillanatban, amely igazán számít…

 

rush01
Kattints a betétdalért! Lost but won

A Rush révén egy nagyon motiváló igaz történetet feldolgozó filmet láthatunk, amely bemutatja az igazi küzdeni akarást, beleértve egy nagyon súlyos baleset utáni talpra állást is. A számomra leginkább elgondolkodtató dolgot Lauda szájából halljuk, amikor az 1975-ös idény végén (miután elnyerte a világbajnoki címet) Hunt az mondja, hogy egyenlő feltételekkel biztosan legyőzné őt. A címvédő szerint 1-2 futamot biztosan megnyerne, mert agresszív, de hosszú távon ez kevés. „Mert ahhoz, hogy bajnok legyél, nem elég a gyorsaság. A teljes képet kell nézni… Én komoly ember vagyok – folytatja Lauda- korán fekszem, vigyázom magamra és az autómra.”

Azt hiszem ezt mindnyájan magunkra vonatkoztathatjuk, hiszen hosszú távon nem elég a tehetség, a népszerűség. Szükség van rá, hogy minden nap tegyünk a céljainkért, kitartsunk, és megfelelő szokásokat kialakítva az egész képet szemlélve haladjunk előre. James Hunt ma már nem él, szívinfarktusban halt meg 1993-ban, viszont Niki Lauda egy nagyon súlyos autóbaleset után is felállt és ma is él, a Forma-1 egyik jelenlegi szakértője.

Szeretnék én is ilyen kitartó lenni, a céljaimért napról napra tenni, soha sem feladni, és a legnehezebb helyzetből is győztesen kikerülni.

Olykor pedig a legnagyobb győzelem az, amikor vissza mersz vonulni, amikor már nem kockáztatsz, mert tudod mit veszíthetsz.

Talán igaz, amit Hunt mond, hogy minél közelebb vagy a halálhoz, annál inkább érzed, hogy élsz. De néha az a győzelem, ha nem merészkedsz túl közel a halálhoz, és elég bátor vagy rövidtávon veszíteni, hogy aztán megnyerd a hosszú távot.

A film előzetesét ITT nézheted meg.


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hírdetés

Rush – Hajsza a győzelemért” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Kár hogy aztán nem lesz hűséges a feleségéhez és a szeretője is szül neki egy fiút, aztán egy 30 évvel fiatalabb lányt vesz el.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s