Női napokra intimkehely

P81010-131136.jpgA környezettudatos életvitel felé tett következő lépésem a női napok alatt termelt szemét csökkentése lett. Belegondolva, hogy mi, nők is milyen környezetterhelést okozunk az eldobható eszközök használatával, érdemes elgondolkodnunk, milyen alternatíváink vannak a nehéz napok idejére. Az eldobható betét és tampon mellett ugyanis létezik mosható betét is és a számomra eddig teljesen ismeretlen LadyCup intimkehely .

Az intimkehely egy olyan kis tölcsér, amely a hüvelyen belül fogja fel a menstruációs folyadékot a tamponhoz hasonlóan. Lényeges különbség köztük azonban, hogy az intimkelyhet többször is felhasználhatjuk, akár évekig szolgálhat minket a piros betűs napokon. Mint egy pohár, összegyűjti a vérzést nem pedig magába szívja, ahogyan a tampon. Úgy találtam, hogy jelenleg ez a legkörnyezetkímélőbb megoldás a menstruáció idejére. A LadyCup jóvoltából nemrégiben sikerült is kipróbálnom, és kellemesen meglepetésben volt részem.

A környezetkímélő megoldásoknak gyakran akad hátulütőjük, általában a kényelmünket, vagy az időnket áldozzuk a természet megóvásáért. Ám az intimkehely esetében erről szó sincs! Egyszerre kényelmes, időtakarékos, sőt, pénztárcabarát, hiszen csak egyszer kell megvásárolni (na jó, kb. 5-10 évente).

A tamponhoz hasonlóan teljesen észrevétlen és érezni sem lehet használat közben (sőt, akkor sem ha megtelik.. bár egy intimkehely olyan óriási befogadóképességgel rendelkezik, hogy 12 órát is kibír, szóval nem is tudom megtelik-e egyáltalán). A mosható betétekhez képest (amely szintén egy környezetkímélő alternatíva) összehasonlíthatatlanul kényelmesebb. A mosibetétek ugyan pihe puhák, kellemes érzést biztosítanak a bőrrel érintkezve, ám én úgy éreztem, feszülősebb nadrággal igen kényelmetlenek. Ha mosipelust használtál már gyermekednél, láthattad, hogy valamelyest nagyobb csomagot keletkeztet a babapopsin az eldobhatóhoz képest. Nos, itt is hasonló a helyzet. Az intimkehely viszont olyan érzés, mintha ott sem lenne semmi: sem mensi, sem eszköz.

P81002-104217.jpg

Hogyan kell használni?

Nos, egy picit tartottam először a dologtól, hiszen mégiscsak bekerül majd valami „oda”. Jól helyezem fel? Hogyan fog lejönni? Kényelmes lesz? Nem rontok el valamit „odabent”? Ezek a kétségeim voltak az első használat előtt, ám erőt vettem magamon és nem csalódtam az intimkehelyben.

  • A felhelyezéshez össze kell nyomni a kelyhet, ezzel csökkentve a felületét, és használható síkosító is hozzá, amelyet ITT vásárolhatunk hozzá.
  • A tamponhoz hasonlóan kell bevezetni, ellazult állapotban.
  • Amikor helyére ér a kehely (nem megy tovább felfelé), kinyílik és készen áll a vérzés felfogására.
  • 8-12 órát is bent lehet, tehát szinte egész napra megoldott a dolog (persze függ a kehely nagyságától és a menstruáció erősségétől) Nálam kibírta az L kehely közepes menstruációval 10 órát, de akkor sem telt meg (negyedéig sem).
  • A kis fogóval az alján ki lehet húzni az eszközt, enyhe tolás vagy általános lazítás segíthet a dolgon. (Nem jó taktika arra gondolni, hogy „mi lesz ha nem jön ki”, mert akkor félelmünkben tuti összekapódik minden odalenn…)
  • Egyszerűen kiöntjük a menstruációs folyadékot a WC-be és öblítés után ismét alkalmazható a kehely.

Méretválasztás

Általában a szült/ nem szült kategória alapján tesznek különbséget a gyártók a méret kiválasztásánál, valamint az életkorra alapozva. Eszerint a már szült nők, illetve a 25 év felettiek a nagyobb méretű, míg a szülés előtt álló 25 év alattiak a kisebb méretű kelyhet válasszák. Mindemellett szerintem érdemes mérlegelni az egyéni adottságokat is. A szülés sem változtat meg mindenkit egyformán, ugyanakkor már 25 év alatt is rendelkezhet valaki erősebb vérzéssel. Én a nagyobb méretet próbáltam ki, de befogadóképesség tekintetében is elegendő lesz egy S méretű, kiváltképp a gyengébb napokon.

P81010-131257.jpg
Bal oldalon az S méret, jobb oldalon az L látható.

Talán félelmetesnek tűnhet először az eszköz, vagy kétségeink támadhatnak a használatát illetően. Rengeteg facebook csoport csevegője áll rendelkezésre a téma megbeszélésére illetve youtube videókat is találhatunk a termék kapcsán.

Nekem összességében elnyerte a tetszésemet ez a kényelmes, környezetkímélő eszköz. Ha te is szeretnéd kipróbálni, ITT találod meg a LadyCup intimkelyhet.


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon és Instagramon is!

Hírdetés

Női napokra intimkehely” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s