Hozzátáplálási napló #2 – Amikor még szopik a baba

szoptatás.jpgHatalmas áldásként tekintek rá, hogy második gyermekemet, most, 5 hónapos korában is teljes mértékben anyatejjel táplálhatom. A jelenleg 3 éves kislányomat 18 hónapos koráig szoptattam, most pedig a kisfiamat is így táplálom. Ez nagy kiváltság számomra, és minden nehézsége ellenére boldoggá tesz. Tudom, hogy ez nem mindenkinek adatik meg, és az anyatejet helyettesítő tápszerek nagyszerű alternatívát kínálnak ilyenkor. Én azonban a csecsemő táplálást az első hónapokban az anyatej révén biztosítom.

Legjobb tudomásom szerint az anyatejes táplálás révén a lehető legjobb alapot biztosítom gyermekem egészséges fejlődéséhez. Amellett, hogy minden fontos vitaminhoz hozzájut, erős kötelék is alakulhat ki köztünk. Ráadásul a szoptatás a legtermészetesebb, legegyszerűbb táplálási mód, nem igényel külön eszközöket vagy előkészítést. Mindig steril és a megfelelő hőfokon áll rendelkezésre. Jelenleg az igény szerinti szoptatást ajánlják, vagyis, hogy nem időhöz kötötten, hanem a baba igényeinek megfelelően kerüljön mellre.

Nem is olyan egyszerű ez.

Azt hittem, az lesz számomra a legnehezebb, hogy a baba minden jelzésére megfelelően reagáljak, és felismerjem, mikor kér anyatejet és mikor van más problémája. Úgy gondoltam egész nap rajtam fog csüngeni, vagy majd napi 100-szor kell megszoptatnom. Ma már nem is számolom a szoptatásokat, de kb 8-10 alkalommal szopik egy nap a kisfiam. Bárhol, bármikor meg tudom szoptatni, egyáltalán nem esik már nehezemre.

Első gyermekemnél a kezdeti, rövid ideig tartó általános nehézségek után a szervezetem kimerülése okozta a legnagyobb problémát. Mivel a csecsemő minden szükséges vitamint megkap az anyatejből, ha az édesanya nem figyel oda a táplálkozására, ezek számára viszont hiányként mutatkozhatnak. Ezért fontos, hogy az anya ezeket pótolja a saját szervezete számára. Én néhány hónap után éreztem azt Magdalénával, első gyermekemmel, hogy kimerültem. Valahogy nem voltam önmagam, állandóan fáradt és dekoncentrált voltam, valamint azt éreztem, hogy kezdem elveszíteni az életerőm.

Ekkor találtam rá a Lactamil szoptatós táplálék kiegészítőkre. Müzli és tejpor formában is kapható ez a vitamin. Nekem személy szerint a „tápszer” vagyis a por formátum jobban tetszett, mert finom vaníliás tej íze van. De a legfontosabb az volt számomra, hogy eredményt hozott: javult a koncentrációs képességem, összeszedettebbnek éreztem magam, kevésbé terhelt meg a szoptatás. Ennek megfelelően második gyermekemmel már a szoptatás megkezdésekor elkezdtem használni a terméket.

PHOTO_20170831_152120

Alapvetően jól érzem magam a bőrömben, energikus vagyok a szoptatás mellett, vagy “ellenére” is. És bár nem tudom teljesen bizonyítani, hogy a vitaminnak vagy másnak köszönhető-e ez, de úgy gondolom, hogy fogyasztásával hozzájárulok mindkettőnk egészségének fenntartásához.

A kizárólag anyatejes táplálást –amennyiben minden adott hozzá- a csecsemő 6 hónapos koráig javasolja a WHO, valamint 1 éves korig a hozzátáplálás mellett folytatni. Az időpontokról, megfelelő időzítésről a következő részben olvashatsz majd!

Téged megvisel(t) a szoptatás? Milyen nehézségekkel találtad szemben magad? Sikerült megoldást találnod?


A Hozzátáplálási napló sorozat korábbi cikke:

Hozzátáplálási napló #1 – Bevezető


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Hozzátáplálási napló #2 – Amikor még szopik a baba” bejegyzéshez 16ozzászólás

  1. 22 hónapja szoptatom a kisfiam, de én se vitamint nem szedek, se nem táplálkozom okosan, egészségesen. Biztosan nagyon ki van már merülve, ürülve a szervezetem.

    Kedvelés

    1. És nem érzed magad nyomottnak? Én rendesen azt éreztem, h “ki vagyok szipolyozva”. Léna 6 hósan 9,5 kg volt én meg 56 kg… rendesen elkoptam. De most jobban érzem magam a bőrömben 🙂

      Kedvelés

      1. Nem különösebben. Igaz én sajna 80 kiló vagyok, sokat híztam a szülés óta.
        De a nyomttságot sztem az esetleges alváshiány okozza. Én gyerektelenként sem éreztem különbséget akár szedtem vitamint akár nem.

        Kedvelés

  2. Én a terhesség befejeződésével tovább szedtem a Femibion 2-es vitamint. De aztán anyagi okokra gondolva (mert azert egy 2 havi csomag 12 ezer Ft) abbahagytam. Meg is lett az eredménye. Aluszékony, fáradt, semmihez se kedvemmé váltam. Most kb. 1 hete újra szedem és már most energikusabbnak érzem magam!

    Kedvelés

Hozzászólás