Szobatisztaság: erőltetni nem kell, de próbálkozni szabad!

child-316211_1280.jpgA kisgyermekes anyukák számára mérföldkövet jelent, amikor pelenkás csemetéjükből szobatiszta gyerkőc válik. Van, akinél könnyen megy a folyamat, de sok esetben rögös (vagy még rögösebb) az odáig vezető út.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb gyermek 3 éves korra már megbízhatóan szobatiszta lesz. A folyamat magától lezajlik normál esetben. Mivel a vizelet és széklet tartása, majd a kiengedés szabályozása egy idegrendszeri érettség eredménye, így sok helyen olvashatjuk, hogy fölösleges erőltetnünk, míg el nem érkezik ez a fejlődési fázis. Ezzel teljes mértékben egyetértek. De honnan fogjuk tudni, hogy gyermekünk készen áll már?

Megvárni, míg magától leveszi a pelust, esetleg nem hagyja, hogy ráadjuk, igen sok időbe telhet. A mai pelenkák már olyan kényelmesek és telt állapotukban sem igazán zavaróak, hogy kevés gyereket látni, aki saját indíttatásból ledobná a pelust. Korábban, a textil pelenkák idejében természetes volt ez a kényelmetlenség, míg manapság, pont az lenne kényelmetlen a kisgyermekek számára –lányomból kiindulva- ha meg kellene szakítani a játékot a bilire rohangálás miatt.

Honnan tudom, hogy eljött a szobatisztaság ideje?

Annyiszor hallom, hogy majd a nyár, majd a meleg mindent megold. Jöhet a csupaszkodás, és hipp-hopp szobatiszta lesz a gyerek. De attól, hogy pelenka nélkül, össze-vissza pisil a baba, még nem szobatiszta. Ám kétségtelen, hogy a jó idő, a könnyű ruha alkalmat ad rá, hogy kipróbáljuk, mennyi ideig képes visszatartani a pisit-kakit, valamint ő is ráérez a vizes bugyi kellemetlen voltára.

Nyár ide vagy oda, a szobatisztaságot nem szabad erőltetni. Kaptam én már olyan tanácsot, hogy mutassam meg neki a pisis bugyit, hogy milyen büdös, pfúj… Olyat is, hogy legyintsek a lábára, amikor becsorog a pisi és akkor majd tudni fogja, hogy nem szabad. Ezeket semmiképpen nem ajánlom, hiszen az idegrendszeri érettségét, mellyel az ürítést szabályozza, ezzel nem tudjuk pozitív irányba befolyásolni. Az meg úgy vélem nem kedvez a gyermeknek, ha megfélemlítés révén válik szobatisztává.

potty-training-153278_1280

Ami működik: próbálkozz, de ne erőltesd!

1,5-2 éves kor között már lehet ismerkedni a bilivel, néhány órát csupaszkodni, kis bugyit próbálgatni. Nálunk már 1 éves kora után a reggeli rutinhoz tartozott az ébredés utáni bilizés. Sokszor előfordult, hogy száraz pelus után óriási mennyiségű pisi érkezett reggel a bilibe. Ugyanezt eljátszottuk a délutáni alvás után, valamint fürdés előtt is. Ezáltal Léna megismerkedett a bilivel, gyakorolta az ürítés szabályozását a napi rutin részeként. Ám itt megakadt a folyamat, továbbra sem szólt, belepisilt a kényelmes pelusba.

Májusban, 2,5 éves korában döntöttem úgy, hogy ideje próbálkozni: levettük a pelust, emlékeztettük magunkat a bili használatára és… Azon a délelőttön 3 óra alatt 8x pisilt, ebből 3x a bilibe. Ha nevetett, csorgott, ha örült, csorgott, és ha erőlködött (pl. lépcsőn), akkor is bement pár csepp. Egyértelmű volt, hogy képtelen még visszatartani, fölösleges a tortúra.

Mikor ismét levettük egy hónap múlva a pelust, már látszott, hogy képes 1-1,5 óráig is visszatartani, aztán vagy szól vagy sem. Mivel nem akartam erőltetni, reggel megkérdeztem, hogy pelust kér vagy bugyit. Először még pelenkát kért, aztán minden nap bugyit. Így már többször szólt, majd eljutott odáig a 4-5. napon, hogy szólt mindig, de olykor néhány csepp már bement mire bilihez siettünk. Egy hét elteltével azonban már ki bírta várni a biliig vezető utat, és átlag 2 óra visszatartások után mindig szól, ha mennie kell. Megfigyeltük, hogy direkt kevesebbet ivott ezekben a napokban, mert szerintem félt, hogy baleset éri, de továbbra is kínáltam, hogy a szokott módon igyon. 2 hét elteltével normál mennyiségű folyadékbevitel mellett nappalra teljesen szobatiszta lett Magdaléna 31 hónaposan, illetve nappali alvás közben sem pisil be. Most következik az éjszakai pelus elhagyása, melyet szintén nem szeretnék erőltetni, de kislányom már tegnap este bugyikát kért.

Úgyhogy jöhet bármilyen csodatrükk, könyv vagy meztelenkedés, ha a gyermek idegrendszere még nem áll készen ennek a mérföldkőnek a megtételére. Ugyanakkor próbálkozni igenis szabad, megfigyelve gyermekünk érettségét és ennek megfelelően segíteni a szobatisztává válás folyamatában.


Ha tetszett, oszd meg másokkal is 🙂

Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Szobatisztaság: erőltetni nem kell, de próbálkozni szabad!” bejegyzéshez 2ozzászólás

  1. Most 15 hónapos a kisfiam. Szerinted lassan érdemes lenne a bilivel ismerkednie? Nálatok hasznosnak bizonyult, hogy ilyen korán ráültetted Lénát már vagy szerinted semmit sem befolyásolt?
    (Bár ez az első hozzászólásom, rendszeres olvasód vagyok, nagyon szeretem a blogod.)

    Kedvelik 1 személy

    1. Szerintem mindenképp érdemes lehet ismerkedni a bilivel, beépítve a reggeli és a fürdés előtti pisit a napi rutinba. Tavaly nyáron is próbálkoztunk bugyival, de nem igazán szólt, a beszéde sem tartott még ott. Ettől függetlenül a reggeli, déli alvás utáni és a fürdés előtti
      bilizést tovább folytattuk, és kb 90%-ban belepisilt (sőt néha bele is kakált már!) Úgy tűnik, összességében nem lett ettől hamarabb szobatiszta, de legalább ismerte a bilit mikor már készen állt, plusz napi 1-2 pelust tuti megspóroltam egy éven keresztül 🙂

      Kedvelik 1 személy

Hozzászólás