Rend a lelke mindennek -gyakorlati megoldások

PHOTO_20170327_171504.jpgAhogyan az előző cikkemben említettem, jó szolgálatot tesznek a rend megteremtésében és fenntartásában a dobozok és kosarak. Most szeretném megmutatni, én hogyan alkalmazom őket.

Szekrényekben

Legyen szó konyhaszekrényről, vagy bármilyen szobai szekrényről, a dobozokkal csak nyerhetünk. Nálam még az üveges szekrényben is javarészt dobozokban szerepelnek a holmik: sokkal nagyobb rendet biztosít és könnyebben kihasználom a tároló helyet.

A konyhaszekrényben nálam egy félbevágott papírdobozban vannak a merőkanalak, szedőkanalak, sajtreszelő és társai. A lábasok fedőinek tárolására rengeteg esztétikus mód van, de az egyszerűség kedvéért nálam ezek is dobozokban vannak. Nagyszerűen áttekinthető minden, egyszerűen odáig vagyok ezért az egyszerű de nagyszerű megoldásért. Aztán majd fokozatosan lecserélem ezeket a papírdobozokat szép kosárkákra: ám úgy gondoltam, még mindig jobb egy „csúnya” papírdobozban rendszerezni, mint káoszban élni.

IMG_20170329_191708_308.jpg

A ruhás szekrényben

Kicsit talán furcsa szemekkel néznél rám, ha látnád a ruhás szekrényemet, ugyanis itt is szinte minden kosarakban foglal helyet. A kislányom ruháival kezdtem az átalakítást, mert mindig csak a felül lévő ruháit volt egyszerűbb ráadnom, ugyanakkor előfordult, hogy játszósabb, koszolhatóbb ruhát kerestem, máskor meg doktor bácsihoz menő szebbet. Ez utóbbi általában alulra szorult, és persze vállalhatatlanul összegyűrődött… jöhetett a vasalás. A kosarak révén a ruhák behajtogatva, élükre állítva kerülnek tárolásra. Egyik oldalról a játszós, másik oldalról az elmenős ruhákat teszem, így anélkül választom őket külön, hogy újabb helyet keresnék nekik. Kevésbé gyűrődnek, áttekinthetőek (hiszen mindegyik darabot látom), illetve az elpakolás is sokkal könnyebb. Minden ruhatípus külön kosarakban foglal helyet.

A saját ruháink esetén olyan kosarakat alkalmazok a szekrény aljában, melyek egymásra tehetők, így a kevésbé használt ruhák (nálam jelenleg a nem alkalmi jellegű szoknyák) alulra, míg a többet használt (jelenleg a tavaszi pulcsik) erre a kosárra rákerülnek. A pamut felsőim is ilyen módon kerülnek rendszerezésre.

IMG_20170329_191812_268-horz.jpg

A fehérneműk illetve a zoknik a fiókba pihennek: kisebb cipős dobozokat alkalmaztam, hogy elkülönítsem a melltartókat, zoknikat, alsókat. Külön vannak az övek, leggingsek, harisnyák a fiókon belül a dobozok révén. Minden élére állítva tárolok, hogy azonnal lássam, milyen dolgok állnak rendelkezésre. Számomra visszapakolni is könnyebb így.

Játékoknál

Én jobb szeretek több kisebb kosarat alkalmazni a játékok csoportosításához, mert sokkal átláthatóbb, mintha egy nagy játéktárolóba dobálnánk be mindent. Külön vannak a fa kockák, a duplók, a plüssök vagy épp a tüsik, de újabban a könyveket is így tárolom, mert sokkal könnyebben kezelhető kislányom számára, mintha a polcon sorakoznának. Az egészen kisebb kosarakban, papírdobozokban pedig az összerakós játékok kapnak helyet, mindegyik külön.

PHOTO_20170327_171115

PHOTO_20170327_171148

Fürdőszobában

PHOTO_20170327_171504

Külön kis dobozkában tartom az ékszereim, külön a hajcsatokat, hajgumikat. Külön dobozban a fülbevalók, és az egyéb ékszerek. Mindent úgy próbáltam meg kialakítani, hogy a lehető legátláthatóbb legyen, ezáltal gyorsan és hatékonyan segítsenek a készülődés folyamán. A smink cuccaim is egy külön kosárkában vannak, de már a fürdőszoba szekrény zárt részében is kosarakba tettem az apróságokat, hiszen így sokkal jobban elférnek, könnyebb megtalálni is őket: csak kiemelem az egész kosarat és megkeresem, ami kell. Eddig ha valami hátra kerül, hajlamos voltam róla megfeledkezni.

Hűtőben

A hűtőben is rend uralkodik nálunk, mióta meguntam, hogy a hátul kallódó cuccok rendre megromlottak, mert egyszerűen elfeledkeztük a fél csomag kajákról. Van egy műanyag tároló rekesz (én a KIK-ben vettem), amelybe a reggelihez szükséges ételeket tároljuk: vaj, felvágott, sajt, piros arany stb. Így reggel csak egy mozdulattal elővesszük és látjuk miből gazdálkodunk. A bevásárlás után is nagy segítség, hogy nem kell folyamatosan nyitva tartani a hűtőt, hogy bedobáljunk mindent.

Van egy kisebb tárolóm is a hűtőben, melyben a poharas dolgok foglalnak helyet: joghurt, kefír, tejföl, krémtúró. Így ez a kategória is rögtön áttekinthető. A különféle zöldségeket frissen tartó dobozban tárolom, illetve a banánt (ami hűtőben tovább bírja, mint a spájzban) egyszerű műanyag kosárban tartom a hűtőn belül.

Neked milyen praktikáid vannak a rendszerezés területén? Mennyire könnyen sikerül fenntartanod a rendet?


Nem szeretnél lemaradni semmiről? Iratkozz fel az Anyu tervez blog hírlevelére ITT.

Keresd a blogot a Facebookon is!

Rend a lelke mindennek -gyakorlati megoldások” bejegyzéshez 6ozzászólás

  1. Nagyon jók ezek a megoldások. Persze azok a kosarak, dobozok jók, amik átlátszóak. Mert az ember lánya kiváncsi és mindig a legfelül lévő kosrat akarja megnézni mi is van benne. De ha olyan szép a kosár? Viszont most olvastam, hogy a Lidl-ben polcra akasztható “pótpolcot” árulnak. Persze ez csak a szélesebb polcoknál alkalmazható. Viszont jók az IKEA lappá összerakható vékony anyagból készült dobozai. Ezekben a fehérneműket Konmaris módszerrel tárolom. De nagyon jó, hogy megmutattad mert ebből is lehet tanulni. Nekm a gyerekein már nagyok, de az unokák gyakran jönnek. Ezért egy nagy kosarat (műanyag) vettem és abban vannak a játékaik. A selejtezést közösen végezzük, ahogy nőnek.

    Kedvelik 1 személy

    1. Igen, idővel próbálok egyre praktikusabb -és esztétikusabb- megoldásokat találni. Addig is maradnak a fapados megoldások 🙂 Ikeában nem igazán járunk, a Lidl cuccok viszont szóbajöhetnek 🙂

      Kedvelés

    1. Persze, hogy lehet, és sokkal áttekinthetőbb, valamint rendezett marad akkor is, ha kiemelsz valamit belőle. De erre már nagyobb méretű kosár kell. Majd írd meg, hogyan működik nálad 🙂

      Kedvelés

Hozzászólás