Jogsit anyunak!

P1010693Sokan tapasztalhatjátok, hogy távol a belvárostól a hétköznapi ügyintézések nem mindig zökkenőmentesek. Elintézni mindent, miközben a gyermekünk igényeihez is igazodjunk. És persze ahhoz, akinek jogsija van: általában apához. Ezt azok a nők érthetik igazán, akiknek nincs jogosítványuk, és így néha úgy érzik, meg van kötve a kezük.

Hogy őszinte legyek, én félve kezdtem bele a jogosítvány megszerzésébe. Hiszen egy autót vezetni hatalmas felelősség, pláne egy-két kisgyermekkel a hátsó ülésen. És mi van, ha nincs hozzá tehetségem, és nem tudok egyszerre több helyre figyelni. Eltántorított a z a gondolat is, hogy a folyamat biztosan hosszadalmas lesz, és az anyagi vonzata sem csekély.

Ősszel mégis belevágtam: A KRESZ oktatás e-learning alapú volt, ami azt jelenti, hogy ki sem kellett tennem a lábam itthonról, kislányom alvásidejében a saját ritmusomban tanulhattam meg a vezetéshez szükséges alapismereteket.

A gyakorlat azonban már nehezebb ügy volt számomra. Anélkül tartottam a vezetéstől, hogy valaha is volán mögött ültem volna (álló kocsiban…). A félelem miatt nem mertem belekezdeni az oktatásba, és kerestem a kifogásokat: majd ha jobb idő lesz! Majd ha kislányomra más is tud vigyázni!

Talán neked is van pár kifogásod. Félsz, hogy ügyetlen leszel, vagy, hogy nem fog beleférni az idődbe, hogy megtanulj vezetni. Esetleg, hogy utána nem lesz elég lehetőséged gyakorolni. Visszatartó erő lehet, hogy a jogosítvány megszerzésének anyagi vonzata is van. Ám tekints erre egyfajta befektetésként: az a készség, amely ma már szinte nélkülözhetetlenné kezd válni, mindig meglesz, évek, évtizedek múlva is a tiéd marad.5104095BD6

Mit nyersz a jogosítvánnyal?

 1. Vész esetén azonnal orvoshoz/kórházba tudod vinni a gyermeket, férjedet.
 2. Várandósság alatt védőnőhöz, orvoshoz kényelmesen eljutsz még akkor is, ha a nagy tesót is vinni kell (amit buszon esetleg nehézkes lenne megoldani).
 3. Szabad mozgást a baba-mama programok terén.
 4. A férj is felszabadul, ha nem kell alkalmazkodnia ügyes-bajos dolgainkhoz (és alvás- és etetési időinkhez)
 5. Jobban gazdálkodhatsz az időddel: ha betervezed, hogy szeretnél valahová elmenni, akkor nem kell másra várni.

picjumbo.com_HNCK9049Most lehet, arra hivatkozol, hogy ehhez két autó kell, vagy hogy apa tudjon busszal is munkába járni, ha neked kelleni fog a kocsi. De még ha csak egy autó is van, és ha nem is tudsz mindig vezetni majd, amikor szeretnél, akkor is érdemes belevágni, és megtanulni vezetni. Nem tudhatod, mikor lesz „életmentő”, hogy te is be tudsz ülni a kocsiba, és el tudsz menni vele akár a kórházig, vagy a következő városig. Vagy épp be tudsz ülni a volán mögé, míg a férjed megtolja a kocsit, ha valahol ott ragadnátok. Ez a készség illetve az engedély rendelkezésedre fog állni később is, ha esetleg mégis két autótok lesz, vagy a férjed busszal fog járni, vagy bármi más körülmény megváltozik. Én sajnálom, hogy nem léptem hamarabb ebben az ügyben, de még most sem késő!

Bátorság, menni fog! Mindent meg lehet tanulni, gyakorlással el lehet sajátítani. Azért, mert már anya vagy, még nem csúsztál ki az időből, még nem késő megtanulni vezetni. Csak vágj bele!

Hírdetés

Jogsit anyunak!” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Aktuális nálam .. 🙂 eddig mindig vártam.., féltem.. most, hogy kisebb településre költözünk (a nyáron a Mátrába) úgy érzem muszáj lesz belekezdenem. Nem igazán tudom még magamat elképzelni a volán mögött, de csak fog menni. 🙂 Már nem félek. Már szinte kezdem várni .. 🙂 Amint berendezkedtünk belevágok sztem 🙂

  Kedvelik 1 személy

 2. Mindneképp érdemes belevágni! Engem az győzött meg, hogy a KRESZ oktatást otthonról is elvégezhettem, így csak vezetni kell eljárni (meg majd az elsősegélyre). De számomra ez is hatalamas segítség volt egy nagyon anyás gyermek mellől 🙂
  Szóval vágj bele bátran!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s