Mik a céljaim?

Én akkor kezdtem bele a háztartás egyszerűsítésébe, mikor úgy éreztem, semmire sincs időm a házimunka miatt, gyermek mellett. Ma már nevetek magamon, hiszen akkor még pár hónapos kislányom napi 3x aludt és ahová tettem, ő ott maradt (és nem mászott utánam azzal a fennszóval, hogy annnnyaa…). Mégis örülök, hogy már akkor belefogtam a rendszerem kialakításába, mert jelenleg a jövő-menő kis tündéremmel is képesek vagyunk ellátni a házimunkát (160 négyzetméteren), és emellett van időnk nagyokat játszani is!P1000965.JPG


 

Elsősorban tehát azért kezdtem a tervezésbe, a házimunka racionalizálásába, mert úgy éreztem, máshogy nem tudok úrrá lenni a káoszon. Ahogy sikerült egyensúlyba hoznom a háztartást, elgondolkodtam, hogyan tovább. Mi célból akarok hatékonyan és gyorsan végezni a házimunkával, mit szeretnék kezdeni a felszabaduló idővel? Ha látjuk lelki szemeink előtt, hogy mit nyerünk a háztartás racionalizálásával, az elegendő motivációt nyújthat feladataink megszervezéséhez és ellátásához.

Én elsősorban azt a célt tűztem ki, hogy minden nap szeretnék olvasni (és láss csodát, tavaly 13 könyvet olvastam el 🙂 ), majd pedig azt, hogy elindítsak egy blogot (és nézd, itt vagyunk 🙂 ). Neked milyen célod, álmod van? Talán szeretnél többet mozogni, vagy hangszeren tanulni? Otthonról végezhető munkába kezdenél? Tűzd ki a célod, és tedd meg az első lépést azzal, hogy kialakítasz a lehető legkevesebb idő- és energiaráfordítással működő háztartást!IMG_20150831_185608.jpg

Otthon lévő anyaként nekünk most a háztartás az a cég, amelynek a menedzserei vagyunk. Itt is, mint a munkahelyünkön, törekedjünk tudatosságra és hatékonyságra. Egyszerre természetesen nem lehet mindent megvalósítani: Optimálisan szeretnénk a háztartást vezetni, ahol egyensúly és harmónia van, nem pedig maximalista módon, ahol valami sérül. Nem lehet egyszerre tökéletes tisztaság és tökéletes gyermek. Nem lehet minden bio, miközben spórolni is akarsz. Inkább olyan háztartásvezetésre kell törekednünk, mely kellően gyors, mégis minden megvan benne, ami számunkra fontos.

Nagyon szeretem Wilfredo Pareto-t, aki azt a szabályosságot fedezte fel, hogy a munkaráfordítás 20%-a elegendő az eredmény 80%-ának eléréséhez. Már csak meg kell keresni azt a 20%-ot, amely az időnk 80%-át teszi ki, hogy nem aprózódjunk el. Ha ezeket a teendőket racionalizáljuk, máris hatalmas lépést tettünk, hogy kézbe vegyük a háztartásunkat.

Mik a céljaim?” bejegyzéshez 7ozzászólás

Hozzászólás